Hämta hem maten – en filmserie om Sverige, mat och vår framtid.

Del 1: Dåtid, nutid och framtid – det finns fortfarande tid att hämta hem maten.

Del 2: Hållbar matproduktion, ökad självförsörjning och drömmar om att göra skillnad

Från 75% till endast 50% självförsörjning. Vad var det som hände?

För bara några decennier sedan var maten mer lokal. Det är klart att det fanns ett mindre utbud, men det var större smaker. Det var solmoget och saftigt. Äpplena var svenska och tomaterna hade fått mogna på sin kvist. Det fanns importerad mat, spännande frukter och annorlunda grönsaker, men det mesta var ändå svenskt. Vi följde säsongerna och var lite närmre naturen. Vad var det som hände?

Import står för över 60% av vår klimatpåverkan från livsmedelsproduktion.

Vi har blivit mer globala. Och kanske lite giriga? Vi vill ha allt. Alltid. Idag står importerad mat för 60% av vår klimatpåverkan när det kommer till livsmedelsproduktion och över 70% av de frukter och grönsaker vi äter är importerade. Och för att klara långa transporter över land och hav besprutas grödan hårt och skördas alldeles för tidigt. Det är klart att det finns många fördelar med att vi är mer globala. Men vi måste hitta en balans, hitta andra vägar att gå, och utforska tekniker som kan lösa matfrågan på nya sätt. Börjar det inte bli dags att göra någonting annorlunda?

Det finns fortfarande tid att hämta hem maten.

Vi kan köpa fler varor från Sverige. Sådant som är odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat här i Sverige. Vi kan äta mer grönt, och handla efter säsong. Välja svensk sallad, som vi kan äta med gott samvete året om. Vi kan välja med omsorg. Det finns fortfarande tid att förändra och göra skillnad.

 

Vi måste göra något annorlunda. Vi måste förändra vårt sätt att ta hand om planeten och vi måste hjälpas åt – det är först då vi kan göra skillnad på riktigt. Vi på Ljusgårda gör vårt genom att odla svensk sallad på ett hållbart sätt – utan utarmade jordar, bekämpningsmedel och långa transporter. Vi gör det på mindre yta, med lägre vattenförbrukning och med grön el. Vi kallar det att göra mer med mindre.

Till 2025 är vårt mål att oavsett var du bor i Svergie ska du kunna köpa  en salladspåse som är odlad, skördad och förpackad i Sverige. Vi kan inte rädda världen på egen hand men vi kan göra en liten del mycket bättre, och det tänker vi göra. Så att du kan äta svensk sallad med gott samvete
– året om.

Tillsammans gör vi världen grönare, ett salladsblad i taget.

#HämtaHemMaten