Vi förser Sverige med svenska grönsaker året runt.

Precis som traktorn en gång revolutionerade jordbruket kommer nu nästa teknikskifte – inomhusodling. Med hjälp av utvecklingen kring inomhusodling kan Sverige bli ett självförsörjande land som inte är beroende av import för större delen av de frukter och grönsaker vi konsumerar. Ljusgårda vill vara med och driva den förändringen.

Ljusgårda finns i Tibro, i en lokal som tidigare var träindustri men som fått nytt liv och är idag en toppmodern inomhusodling. Det är en klimatcertifierad anläggning som med hjälp av svensk innovation kan styra luft, ljus och vatten för att skapa perfekta odlingsförhållanden för varje specifik planta.

 

Alltid färskt

Vi levererar närodlade grönsaker till butik inom 24 timmar från skörd.

Alltid godast

Vi odlar inte för veckolånga transporter. Vi anpassar vår odling för bästa smak och näring.

100% grön el

Vi använder endast förnyelsebara energikällor från sol, vind och vatten.

Inga bekämpningsmedel

Vi värnar både om dig och vår planet, därför är våra grödor helt fria från bekämpningsmedel och GMO.

99% mindre vatten

Vi odlar med cirkulära vattensystem. Det gör att vår vattenförbrukning är betydligt lägre än vid traditionell odling.

Korta transporter, mindre CO2

Vi behöver kraftigt minska koldioxidutsläppen i världen. Vi drar vårt strå till stacken. Närodlat är dessutom godast.

Frågor & svar

Vart kan jag köpa Ljusgårdas produkter?

Just nu finns vi endast i Tibro, inom kort på fler orter i Västra Götaland.

Odlar Ljusgårda i jord?

Istället för jord använder vi ett odlingsmedium, tillverkad av återvunna flaskor, som är optimerad för att hålla rötterna på plats och leverera näringen effektivt. Plantorna stormtrivs i den rena miljön eftersom det bidrar till att de goda bakterierna frodas och har god luftcirkulation. Då håller sig rötterna precis lagom fuktiga och hittar lätt till vattnet.

Hur fungerar bevattningen?

Vi är stolta över vårt vatten i Tibro! För tredje gången har det prisats i tävlingen “Sveriges godaste kranvatten”. Det är branschorganisationen “Svenskt Vatten” som var femte år låter en jury av kända sommelierer bedöma alla tävlande bidrag. Vi optimerar vattnen (syre, ph, ec m.m.) för våra olika grödor och låter det sedan cirkulera. Det gör att vi använder 99% mindre vatten än traditionell odling.

Vad använder Ljusgårda för ljus?

Växter behöver energi för att kunna utföra sin fotosyntes. Vi använder oss av svensk LED-teknik som anpassar ljusspektrum och ljusmängd för att skapa perfekta ljusförhållanden hos varje planta. Vi är stolta över att vara klimatcertifierade och optimera vår energianvändning som kommer från 100% förnyelsebara energikällor.

Hur hanterar Ljusgårda näring?

Vårt vattensystem övervakar mixen av mineraler, enzymer och andra näringsämnen som anpassas efter plantans ålder och behov. På så sätt kan vi odla riktigt goda frukter och grönsaker, som mår bra.

Hur blir luften?

Växter är känsliga och måste ha rätt temperatur och luftfuktighet för att må bra. Det behöver helt enkelt vara precis lagom. I vår inomhusodling styr vi temperatur och luftfuktighet och påverkas inte av en varm sommar eller kall vinter.

Hur klarar sig Ljusgårda utan bekämpningsmedel?

Det finns många saker en bonde behöver skydda sina grödor mot; bladlöss, larver, svamp och en rad olika angrepp. Dessutom ska de i många fall hålla för en lång transport från varmare breddgrader. Många bönder tyngs av detta och tvingas använda bekämpningsmedel eller genmodifierade plantor (GMO) för att få odlingen lönsam.

Eftersom Ljusgårda odlar inomhus, i en skyddad miljö, behöver vi inte använda bekämpningsmedel och är fria från GMO.

Är Ljusgårdas sortiment ekologiskt?

2018 ändrades EU-reglerna för vad som klassas som ekologiskt. De nya reglerna innebär att endast odling på tradionell åker får räknas som ekologiskt. De nordiska länderna var emot beslutet då det även slår mot våra befintliga växthus, men det trädde ändå i kraft. Ljusgårda odlar så kallat hydroponisk, alltså direkt i vatten. Plantan hålls fast av ett odlingsmedium tillverkad från återvunna PET-flaskor och ser till att rötterna enkelt hittar fram till vattnen.

Eftersom Ljusgårdas grödor inte odlas i jord kan de inte klassas som ekologiska enligt EU:s regelverk. Dock uppfyller och överstiger Ljusgårda minimikraven för ekologisk odling i nästan samtliga andra aspekter som ingår i certifieringen. Det som är viktigast för oss är den faktiska skillnaden vi gör – vi odlar nära, utan bekämpningsmedel och med minimal påverkan på vår miljö.

Odlat och skördat på schlätta i Skaraborg.

Skaraborg är präglat av tillverkande industrier och ett starkt jordbruk. Ljusgårda har kombinerat dessa två för att bidra till att Sverige ska bli ett självförsörjande land där alla kan äta goda och nyttiga grönsaker året runt, med gott samvete.

På Ljusgårda är kvalitet huvudfokus, både vad gäller näring och smak. Studier visar att dagens frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, huvudförklaringen till detta är att näringsinnehållet försummats under decennier av växtförädling med ensidig inriktning på hög avkastning. Tack vare en optimerad odlingsmiljö och närhet till handlarna kan vi på Ljusgårda behålla vårt fokus och alltid leverera grödor av högsta kvalitet.

Europeiska Jordbruksfonden stöttar framtidens bönder!

Vi har mottagit bidrag från Europeiska Jordbruksfonden. Syftet med investeringen är att skapa ett klimatsmart, effektivt och modernt sätt att odla lokalproducerade grödor av högsta kvalitet.