Vi förser Sverige med svensk sallad året runt.

 

Precis som traktorn en gång revolutionerade jordbruket kommer nu nästa teknikskifte – inomhusodling. Med hjälp av utvecklingen kring inomhusodling kan Sverige bli ett självförsörjande land som inte är beroende av import för större delen av de frukter och grönsaker vi konsumerar. Ljusgårda vill vara med och driva den förändringen.

Ljusgårda finns i Tibro, i en lokal som tidigare var träindustri men som fått nytt liv och är idag en toppmodern inomhusodling. Det är en klimatcertifierad anläggning som kan styra luft, ljus och vatten för att skapa perfekta odlingsförhållanden för varje specifik planta.

Svensk sallad, odlad inomhus, borde vara det självklara valet. Men varför då?

 

Nästan all sallad som säljs i butik idag är importerad. Sveriges klimat tillåter helt enkelt inte odling på friland under höst-, vinter- och tidig vårsäsong. En importerad sallad går igenom en lång process från sådd till din tallrik. En process som påverkar både klimatet och salladen. Vi snackar hård besprutning, långa transporter, hög vattenförbrukning, flera sköljningar för att få salladen ren, och mycket mer därtill. 

I Ljusgårdas fabrik i Tibro får plantorna växa upp i en sluten miljö, med precis rätt förutsättningar för att de ska må bra. Här finns inga skadedjur och därför behövs inga bekämpningsmedel. Vattensystemet är cirkulärt vilket gör att vattenförbrukningen är drygt 90% lägre än vid traditionell odling. Eftersom plantan inte har besprutats behöver den inte sköljas eller på andra sätt behandlas efter skörd. Det gör att salladen håller mycket längre hemma i din kyl, och att du kan äta den direkt ur påsen, precis som den är.

Alltid färskt

På Ljusgårda skördar och packar vi på beställning för att salladen ska vara så nyskördad som möjligt när den når butik.

Alltid godast

Vi odlar inte för veckolånga transporter. Vi anpassar vår odling för bästa smak och näring.

100% grön el

Vi använder endast förnyelsebara energikällor från sol, vind och vatten.

Inga bekämpningsmedel

Vi värnar både om dig och vår planet, därför är våra grödor helt fria från bekämpningsmedel.

Drygt 90% mindre vatten

Vi odlar med cirkulära vattensystem. Det gör att vår vattenförbrukning är betydligt lägre än vid traditionell odling.

Korta transporter, mindre CO2

Vi behöver kraftigt minska koldioxidutsläppen i världen. Vi drar vårt strå till stacken. Närodlat är dessutom godast.

Frågor & svar

Vart kan jag köpa Ljusgårdas produkter?

Du hittar vår sallad i 250 ICA- butiker samt på Willys och Hemköp i hela Sverige. Eller klicka hem den direkt på ​Mathem.se

Odlar Ljusgårda i jord?

Istället för jord så odlar vi direkt i vatten! För att rötterna ska kunna hitta fram använder vi en odlingspodd, tillverkad av steril kokosfiber och torv, som är optimerad för att hålla rötterna på plats och leverera näringen effektivt. Plantorna stormtrivs i den rena miljön eftersom det bidrar till att de goda bakterierna frodas och har god luftcirkulation. Då håller sig rötterna precis lagom fuktiga och hittar lätt till vattnet.

Hur fungerar bevattningen?

Vi är stolta över vårt vatten i Tibro! För tredje gången har det prisats i tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten”. Det är branschorganisationen ”Svenskt Vatten” som var femte år låter en jury av kända sommelierer bedöma alla tävlande bidrag. Vi optimerar vattnen (syre, ph, ec m.m.) för våra olika grödor och låter det sedan cirkulera. Det gör att vi använder upp till 99% mindre vatten än traditionell odling.

Vad använder Ljusgårda för ljus?

Växter behöver energi för att kunna utföra sin fotosyntes. Vi använder oss av toppmodern och energisnål LED-teknik som anpassar ljusspektrum och ljusmängd för att skapa perfekta ljusförhållanden hos varje planta. Vi är stolta över att vara klimatcertifierade och optimera vår energianvändning som kommer från 100% förnyelsebara energikällor.

Hur hanterar Ljusgårda näring?

Vårt vattensystem övervakar mixen av mineraler, enzymer och andra näringsämnen som anpassas efter plantans ålder och behov. På så sätt kan vi odla riktigt goda frukter och grönsaker, som mår bra.

Hur funkar klimatet?

Växter är känsliga och måste ha rätt temperatur och luftfuktighet för att må bra. Det behöver helt enkelt vara precis lagom. I vår inomhusodling styr vi temperatur och luftfuktighet och påverkas inte av en varm sommar eller kall vinter.

Hur klarar sig Ljusgårda utan bekämpningsmedel?

Det finns många saker en bonde behöver skydda sina grödor mot; bladlöss, larver, svamp och en rad olika angrepp. Dessutom ska de i många fall hålla för en lång transport från varmare breddgrader. Många bönder tyngs av detta och tvingas använda bekämpningsmedel eller genmodifierade plantor (GMO) för att få odlingen lönsam.

Eftersom Ljusgårda odlar inomhus, i en skyddad miljö, behöver vi inte använda bekämpningsmedel.

Är Ljusgårdas sortiment ekologiskt?

2018 ändrades EU-reglerna för vad som klassas som ekologiskt. De nya reglerna innebär att endast odling på tradionell åker får räknas som ekologiskt. De nordiska länderna var emot beslutet då det även slår mot våra befintliga växthus, men det trädde ändå i kraft. Ljusgårda odlar så kallat hydroponisk, alltså direkt i vatten. Plantan hålls fast av en odlingspodd tillverkad av steril kokosfiber och torv som ser till att rötterna enkelt hittar fram till vattnen.

Eftersom Ljusgårdas grödor inte odlas i jord kan de inte klassas som ekologiska enligt EU:s regelverk. Dock uppfyller och överstiger Ljusgårda minimikraven för ekologisk odling i nästan samtliga andra aspekter som ingår i certifieringen. Det som är viktigast för oss är den faktiska skillnaden vi gör – vi odlar nära, utan bekämpningsmedel och med minimal påverkan på vår miljö.

Odlat och skördat på schlätta i Skaraborg.

 

Skaraborg är präglat av tillverkande industrier och ett starkt jordbruk. Ljusgårda har kombinerat dessa två för att bidra till att Sverige ska bli ett mer självförsörjande land där alla kan äta goda och nyttiga grönsaker året runt, med gott samvete.

På Ljusgårda är kvalitet huvudfokus, både vad gäller näring och smak. Studier visar att dagens frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, huvudförklaringen till detta är att näringsinnehållet försummats under decennier av växtförädling med ensidig inriktning på hög avkastning. Tack vare en optimerad odlingsmiljö och närhet till handlarna kan vi på Ljusgårda behålla vårt fokus och alltid leverera grödor av högsta kvalitet.

Europeiska Jordbruksfonden stöttar framtidens bönder!

Vi har mottagit bidrag från Europeiska Jordbruksfonden. Syftet med investeringen är att skapa ett klimatsmart, effektivt och modernt sätt att odla lokalproducerade grödor av högsta kvalitet.